Κάστρο Ιωαννίνων

ΚΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Το κάστρο των Ιωαννίνων αποτελεί το σημείο αναφοράς της πόλης και είναι απο τα πιο παλιά κάστρα που σώζονται σήμερα στην Ελλάδα. Χτίστηκε επι αυτοκρατορίας του Ιουστινιανού το 528μ.χ και τη σημερινή μορφή την έδωσε ο Αλή πασάς το  1815 όταν και έγινε το διοικητικό κέντρο της Τουρκοκρατούμενης Ελλάδας.

 

Μέσα στο κάστρο αναπτύχθηκαν τα Ελληνικά γράμματα αλλά και εκπαιδεύτηκαν και οι πρωταγωνιστές του ’21 (Οδ. Ανδρούτσος, Καραϊσκάκης, Μ. Μπότσαρης, Αθ. Διάκος} στο στρατόπεδο γνωστό ως Σουφαρί Σαράι..

 

Η περιοχή που κλείνεται το κάστρο είναι 200 στρέμματα και το μήκος του είναι 2χλμ.Απο την κεντρική πύλη του στην οδό Αβέρωφ, όπου και απαγχόνισαν οι Τούρκοι τον νεομάρτυρα και πολιούχο της πόλης Γεώργιο,μπαίνουμε στο κάστρο. Στη δεξιά πλευρά, υψώνεται ένας πύργος που χτίστηκε επί τουρκοκρατίας για το “Βενετσιάνικο” ρολόι, το οποίο αχρήστευσαν οι Ιταλοί το 1917 και αντικαταστάθηκε πρόσφατα. Μέσα στο τείχος διαμορφώνονται η ΒΑ ακρόπολη και η ακρόπολη Ιτς Καλέ. Στη ΒΑ ακρόπολη ήταν χτισμένα τα ανάκτορα των βυζαντινών ηγεμόνων της πόλης.

 

Στην κορυφή της δεσπόζει το τζαμί του Ασλάν πασά (1618). Η ακρόπολη του Ιτς Καλέ (σημαίνει “εσωτερικό φρούριο”) βρίσκεται στη ΝΑ πλευρά του κάστρου. Στο κέντρο της υπάρχει το Βυζαντινό Μουσείο, χτισμένο στη θέση που βρισκόταν τον 19ο αι. τα σεράγια του Αλή-πασά.

Στα δεξιά συναντάμε τα Τούρκικα χαμάμ και αριστερά το Φετιχιέ τζαμί (1795) και τον τάφο του Αλή-πασά. Είναι θαμμένο μόνο το ακέφαλο κορμί του και η γυναίκα του Εμινέ.
Το κεφάλι του έχει ταφεί στην Κωνσταντινούπολη μαζί με τα παιδιά του, Μουχτάρ, Βελή, Σαλίχ και Μεχμέτ, που εκτελέστηκαν κατά διαταγή του σουλτάνου.

 

Ο περίπατος στα γραφικά δρομάκια του κάστρου ζωντανεύει τους θρύλους του Αλή πασά και της ιστορίας του Ελληνικού έθνους, ενώ από τις βόρειες ακροπόλεις του η θέα στα Γιάννενα και τη λίμνη είναι χάρμα οφθαλμών. Μαζί με αυτό της Ρόδου είναι τα ωραιότερα κάστρα που περικλείουν καστροπολιτείες.

 

Επιμέλεια :Χασόγιας Ηλίας Γ4

 

 

 
Αλης Πασάς

ΑΛΗ ΠΑΣΑΣ


Ο Αλή Πασάς γίνεται μουτεσαρίφης των Ιωαννίνων, και για να εδραιώσει την θέση του, μετά την θεαματική άνοδό του απέναντι στους ισχυρούς αντιπάλους του -μπέηδες της Αλβανίας, φορά το προσωπείο του προστάτη των υποδούλων και συντελεί στην ιστορική αναβίωση της μνήμης του Κοσμά του Αιτωλού, ώστε να αποκτήσει λαϊκά ερείσματα, με τελικό σκοπό την αυτονόμησή του από την Πύλη.

Επί της εποχής του, κορυφώνεται η αστικοποίηση της πόλεως και τα Ιωάννινα εξελίσσονται στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της προεπαναστατικής Ελλάδος.

Ειδικότερα, ο Αλή Πασάς για δική του ασφάλεια και πλουτισμό, περιορίζει αρχικά και κατόπιν διώκει τους μπέηδες τιμαριούχους (σπαχήδες) και διευρύνει τις προϋποθέσεις αστικής αναπτύξεως των Ιωαννίνων. Επισκευάζει το φρούριο (1812 - 1815), ανοίγει δρόμους προς Άρτα, Θεσσαλία και Παραμυθιά, υποτάσσει τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο, κτίζει ανάκτορα, ιδρύει στρατιωτική σχολή με Γάλλους καθηγητές, στην οποία έμελλε να φοιτήσουν οι επισημότεροι οπλαρχηγοί της ελληνικής Επανάστασης και ευνοεί την ανάπτυξη των εμπορευματικών σχέσεων. Κατά την εποχή αυτή, η τοπική αγορά των Ιωαννίνων, συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων του Ελλαδικού χώρου.



Τελικώς, αυτός ο πρώην λήσταρχος και ανταγωνιστής των Αλβανών και Τούρκων τοπαρχών, αναδεικνύεται σε μοναδικό κυρίαρχο της περιοχής, -ορίζει τα Ιωάννινα ως πρωτεύουσά του και την ελληνική ως επίσημη γλώσσα του κρατιδίου του και προωθεί το εμπόριο και την βιομηχανία στην Ήπειρο. Είναι η εποχή που τα Γιάννενα γίνονται: «πρώτα στ΄άρματα, στα γρόσια και στα γράμματα» !



1820

 

Ο Αλή Πασάς, πυρπολεί την πόλη στις 25 Αυγούστου και όλα τα σπίτια –πλην ενός- χάνονται στις φλόγες.



1822

Οι συνεχείς πολιτικές ερωτοτροπίες του Αλή Πασά με τις Μεγάλες Δυνάμεις (Αγγλία-Γαλλία-Ρωσία) για να τον βοηθήσουν να αυτονομηθεί, δεν επιτυγχάνουν. Αντίθετα οδηγεί στην καταδίκη του για προδοσία (1820), ήττα και τον θάνατο, όταν νικιέται από τον στρατό του Σουλτάνου.
Η πόλη των Ιωαννίνων, υποφέρει από την πολύμηνη (17μήνες) πολιορκία και υφίσταται αρκετές καταστροφές.



1822

Η πτώση του Αλή Πασά, σηματοδοτεί μία περίοδο παρακμής για τα κατεστραμμένα Γιάννενα.

 

ΤΟ ΝΗΣΑΚΙ ΣΤΗΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Τα Ιωάννινα βρίσκονται στις όχθες της λίμνης Παμβώτιδας. Μέσα στην λίμνη Παμβώτιδα βρίσκεται ένα νησάκι που είναι γνωστό ως το νησάκι της κυρά Φροσύνης. Εκεί έπνιξαν την κυρά Φροσύνη και άλλες 17 γυναίκες και εκεί αποκεφαλίστηκε ο Αλή Πασάς 20 χρόνια μετά.

www.ioannina.gr

http://21february1913.blogspot.com/

Επιμέλεια:Βελιώτης Κωνσταντίνος Γ1

 
Περιβαλλοντική κατάσταση του Μαλιακού

•Περισσότερα...•
 
Ευτροφικες περιοχές στην Ελλάδα

•Περισσότερα...•
 
Το πρόβλημα του Μαλιακου
Αρθρο από το site της ΜΚΟ ΣΟΛΩΝ

•Περισσότερα...•
 
<< •Έναρξη• < •Προηγούμενο• 1 2 •Επόμενο• > •Τέλος• >>

•Σελίδα• 1 •από• 2